Kako oprati makeup kistove?

by - 16:48:00

Pozdrav drage moje, 

Odmah se ispričavam na neaktivnosti, ali škola je počela i iskreno nisam imala volje za ničime. Stalno sam spavala i jedva sam dočekala vikend koji je napokon došao.

U (napokon) novom  postu sam odlučila pisati kako perem (čistim) svoje kistove. Najčešće ih perem nedjeljom jer tad imam najviše vremena, a i tad sam kod kuće pa nema potrebe za šminkanjem. Ponekad prođe tjedan da se niti ne našminkam pa ih samo operem tek toliko jer su mi kistovi izloženi na dresseru pa skupljaju prašinu. Pošto ja toliko nemam puno kistova, uvijek uživam u tom procesu i treba mi oko pol sata. Jer ja to sve polako, da budu čisti kao novi.


Zašto je važno prati kistove? 
Kistove je važno prati jer ako su izloženi negdje vani onda skupljaju prašinu, a ako su prljavi razne bakterije se mogu useliti u njih koji će vam uzrokovati prištiće (puno puta mi se to događalo). Najčešće je to s kistovima za puder, korektor ili bilo kojim kistom koji koristite za  kremaste proizvode. Poželjno je uvijek imati više primjeraka, pogotovo ako se šminkate svaki dan ili pak šminkate ostale. Kistovi su za mene najbolja investicija jer ako su kvalitetni potrajat će vam i godinama. 

Nadam se da ste to znale i bez mojeg pametovanja, ali ipak sam odlučila napisati jer vjerujem da ima ovdje i djevojaka koje su nove u šminkanju i nadam se da će to primiti na znanje. Kao i svi ostali koji to nisu znali (nadam se da vas nema veliki broj).

No kako ja to onda čistim kistove?
Moja rutina čišćenja kistova je podijeljena na tri dijela; kistovi za praškaste proizvode, kistovi za kremaste te beauty blenderi. 


Za sve kistove pri pranju koristim brushegg (nažalost nema ga na fotografiji pa sam ja izvukla neku staru fotografiju da vidite o čemu govorim). Ova mala stvarčica mi je toliko olakšala pranje jer znam da su kistovi potpuno čisti nakon njega. Stane u dlan i sve kistove, neovisno o veličini, operem bez problema, 


Kistove za praškaste proizvode najčešće perem sapunom za ruke. Trenutno sam imala  Aile Sensitive koji mi je odličan jer nema miris. Taj najčešće i kupujemo pa zato i s njim i perem kistove. 

Kao što sam rekla, kolekcija kistova mi je mala te ih sve možete vidjeti na fotografiji. Ako se baš potrefi da se taj tjedan više puta šminkam, a kist mi je prljav, onda koristim Ebelin tekućinu. Koristila sam je par puta, ali me oduševila. Kist pošpricam, ostavim par sekundi da upije tekućinu te obrišem u maramicu. Kist je čist. Pošto se ta tekućina ne ispire, nije mi izazvala nikakvu lošu reakciju na licu. Ovo naravno nije za temeljno pranje kistove i nikako to ne može zamijeniti, ali za brzinska pranja je odličan.


Što se tiče pranja kistova za puder, korektor, ruž i beauty blendera koristim Balea ulje i tekući sapun te Denk mit sapun za fleke. 

Prije nego sam kupila taj sapun, koristila sam Balea ulje za skidanje šminke. Odlično je čistio kistove iako je namijenjen za čišćenje makeup-a. Pošto ga nisam toliko koristila za tu svrhu, čistio je kistove. No što se tiče beauty blendera, tu nije bio efikasan i uvijek su ostale mrlje. 

Kad sam napisala wishlistu za ovu godinu, Sanela s bloga inSANEnails, mi je preporučila ovaj Dm-ov sapun za fleke. Sapun košta oko 7 kuna pa sam ga odlučila probati. Koristim ga tako da kistove i blendere trljam po njemu. Kistove je odlično očistio, ali beauty blendere baš i nije. Razlog tome je što su te fleke stare i skorile su se. Uspio je on njih pola očistiti, ali neke nije. Ali ne zamjeram mu. Kad kupim neki novi onda ću vam javiti kako se pokazao. 

Iako se moj ritual pranja kistova sastoji od više proizvoda ipak uživam u tome i mislim da je to najbitnije. Naravno da želim povećati kolekciju kistova i nadam se da ćete već u sljedećem new in-u vidjeti neke. 

Kako vi čistite svoje kistove?


You May Also Like

8 komentari

 1. Probaj sensitive sapun od Balee.Jedini koji ja koristim, savrsen je!;)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Jesam, odličan je, ali nisam vidjela nikakvu razliku izđeđu njega i ovoga ;)

   Izbriši
 2. Obično četkicu za puder i korektor perem tako što prvo nanesem malo micelarne, isperem pa onda sapun. Pokazalo mi se jako dobro :)

  OdgovoriIzbriši
 3. Za pranje kistova sam koristila tekucinu za pranje kistova a kada sam je potrošila, onda djecji sampon za kosu.
  Također imam Brushegg s eBaya ali malo druciji, i u obliku srca.
  A za pranje spuzvica(blendera) jedan i jedini Becutan djecji sapun u kamenu. Nema te mrlje koju nije ocistio ;)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Becutan? Ozbiljno? Vidiš nikad mi nije palo na pamet hah. Kad ovaj Dm-ovom potrošim onda ću probati i taj ;)

   Izbriši
 4. Sto se tice spuzvica meni je u tom poslu najbolja micelarna. Stvarno bilo koja, koju god sam isprobala super mi je bila. Ostavim spuzvice da se u potpunosti osuse (na mokrim micelarna ne pomaze) i onda na fleke dodam micelarnu i onda ih trljam od brushegg, jos uvijek bez vode. Sve mi mrlje tako izadu i onda spuzve samo jos jednom operem u obicnom baby samponu i isperem. Sve ko nove, kao da ih nikad nisam ni koristila :D

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. To bi vjerojatno probala ako budem naišla na neku koja mi ne valja. Ali odlučna ideja. Svako se snađe ma svoj način. Glavno da je oprano

   Izbriši